Milyen a hatékony védelem?

Legyen szó munkavédelemről, vagyonvédelemről vagy tűzvédelemről, mi szakmabeliek tudjuk, beszélünk róla, a kockázatok csökkentése a lényeges.

Teljes biztonság nincs és nem is lesz. Van egy kockázati szint, a kérdés, az, hogy mennyit áldozunk azért, hogy ez a szint a legalacsonyabb legyen.

Avagy, ahogy William H. Webster fogalmazta:

Security is always seen as too much until the day it is not enough”.

„A biztonság mindig soknak tűnik, egészen addig a pontig, amíg nem elég.”

A hatékony védelem két alappilléren nyugiszik.

Az egyik az, hogy a védelmi folyamat el kell érje a célját. Adott ellenőrzés, megelőző intézkedés a hozzátársított kockázatcsökkentést el kell érje.

A második pillér pedig az, hogy ezt a cél elérést, milyen áron tudjuk biztosítani. Mekkora költségen és plusz idő energiaráfordítással.

Talán a legjobb példa, otthonunk biztonsága, bezárhatjuk tripla kerítéssel, vizesárokkal és 10 zárral, csak éppen hazamenetelünket egy börtönbe való belépésnek fogjuk megélni.

Mi biztonságot szeretnénk, úgy, hogy észre sem vesszük, hogy az ott van.

Vagyis a CIA volt igazgatójának idézetét megfordítva olyan biztonságot, ami nem tűnik soknak, de bőven elég.

Ez az E-SAS, azaz a Hatékony Védelem.

Ha megvizsgálunk egy szervezet mi két profilt látunk, a Black Jack-et és a Dredd Bírót.

A Black Jack

A védelmi folyamatokat teljes mértékben háttérbe szorítják

Adott munkavédelmi, vagyonvédelmi vagy tűzvédelmi vezetőt, inkább felelősként tekintik. Majd, ha baleset lesz, Te vagy a felelős, majd, ha lopás történt megoldjátok, Ti vagytok a „vagyonvédők”, vagy ha tűz akkor bizony Ti hibáztatok.

Külső szolgáltatóktól pedig az elvárás munka tűz védelmi oldalról, jaj csak ne legyen bírság, vagy fizesd ki, mert Te vagy a felelős.

A vagyonvédelmi folyamatok szuper látszatintézkedések, valami történik papíron, vagy még ott sem. A munka tűzvédelmi oktatások, ellenőrzések szintén papíron történnek, meg valóságban kevésbé.

Bizony ez játék a kockázatokkal, a kérdés nem az, hogy baj lesz, hanem, hogy mikor….. vagyis 19-re húzzuk a lapokat, csak az osztótól évek távlatában érkezik meg a következő lap.

Talán a legjobb hasonlat az olcsó kínai biztonsági ajtó, ott van, úgy néz ki, mintha… amíg az első csibész nem találkozik vele, és nem jön a szomorú valóság.

Pénzt kellett rá költeni, időt és energiát a beépítésére.. még zárt is valamennyire.

és kb. ekkora valós védelmet biztosított, mondjuk úgy, hogy a korlátozottan „hatékony” védelem.

Dredd Bíró

Az ilyen szervezetre a túlszervezettség, a flexibilitás hiánya, a bürokratikus megoldások és a szabályok követése a jellemző.

Jó sok papírmunka, önellenőrzés, és sok-sok versenyképességet csökkentő megoldás, nem beszélve az érintettek felesleges frusztrációjáról.

A folyamatok sokkal jobban működnek, de nem mindig azon a területen, ahol azoknak valóban ki kellene fejteni a hatásukat.

Ilyen szervezetben fordul elő, hogy pentagonként élik meg a benne dolgozók a vagyonvédelmi osztály működését. A munkavédelmi tűzvédelmi részleg pedig előszeretettel küld el 10-15 oldalas jogszabály kivonatokat, melyeket két alkotmányjogász is egy héten át tud értelmezni.

Röviden:

Black Jack

Célját egyáltalán nem éri el, játszik az idővel és az úgyse lesz baj, ha meg lesz:

  • majd fizet a biztosító,
  • külsős szolgálató,
  • megmagyarázzuk.

Dredd Bíró

Célját részben éri el, sok időt és energiát von el a védett szervezettől.

  • Plusz stressz,
  • haszontalan energiabefektetések.
  • A vállalat üzletmenete szempontjából további költségek.

Hogy melyik a jobb nem tisztünk megmondani, az E-SAS „Dredd Bírókkal” szeretne együttműködni, akik belátják a védelmi – vagyon- , munka- , tűz  folyamatok szükségességet, sőt ezek szervezetre gyakorolt pozitív hatását – következő posztunkban pont erről lesz szó – technikai megoldásainkkal és folyamatfejlesztési tanácsadásunkkal szeretnénk megerősíteni a szabálykövető jó attitűdöt, elérni az intézkedések ellenőrzések célját, mindamellett, hogy a rájuk szánt időt és energiát lényegesen csökkentjük.

Olyan megoldásokkal, melyekkel a produktivitás még magasabb szintre emelkedik, a vállalat működésé zavartalan, a védelmi folyamattal érintettek pedig a legkevesebb plusz tehernek vannak kitéve, sőt akár még élvezik, látják azok pozitív hatását.

Következő posztunk arról fog szólni, hogy miként tud a védelem, biztonság tudatosság valóban profitgenerátor lenni, és nettó hasznot termelni egy szervezet minden egyes aspektusára kihatóan.